Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Virtueel geld

Auteur : Mark Weenink
Land : Ecuador

Virtueel geld

De tijden dat mensen elkaar met goud of ander waardevol materiaal betaalden liggen ver achter ons. Geld wordt steeds virtueler. Waar we vroeger nog overschrijfformulieren op de post deden, loggen we tegenwoordig in op internetbankieren – via de smartphone.

De Ecuadoriaanse president Rafael Correa gaat nog een stap verder. In opdracht van hem heeft de Centrale Bank plannen uitgewerkt om een digitale munt te creëren. Als het project doorgaat en slaagt, is dat een wereldprimeur. Economen staan huiverig tegenover digitaal geld; centrale banken moeten er niets van weten.

Bankfunctionarissen hebben aangegeven dat het digitale geld - dat nog geen naam heeft - vanaf december in omloop zal zijn, naast de huidige munt. Ecuador adopteerde de Amerikaanse dollar in 2000 als nationale valuta. Volgens Correa biedt de munt uitkomst aan mensen die zich het niet kunnen permitteren om deel te nemen aan het reguliere bankenstelsel. Met name arme Ecuadorianen zouden met behulp van een mobiele telefoon toegang tot betaalverkeer krijgen. In Afrika zijn vergelijkbare projecten erg succesvol.

Opmerkelijk genoeg verklaarde het Ecuadoriaanse parlement onlangs het gebruik van de bitcoin, een internationale vorm van elektronisch geld gebaseerd op opensourcesoftware, illegaal. Dat wereldwijde initiatief wordt door geen enkele centrale bank erkend; integendeel, ze waarschuwen juist dat de waarde van de bitcoin op geen enkele manier gegarandeerd kan worden. 

Analitici plaatsen nog de nodige vraagtekens bij de digitale munteenheid die Ecuador wil lanceren, waarvan de waarde een op een zal zijn met de USD. Sommige economen denken dat het een eerste stap is naar minder afhankelijkheid van de Verenigde Staten en op termijn afscheid van de dollar, maar Correa ontkent dat. Belangrijke vraag is wie of wat de wisselkoers bepaalt? De Ecuadoriaanse regering of is het een kwestie van vraag en aanbod? En zullen consumenten voldoende vertrouwen hebben in het betaalmiddel? 

Ik ben benieuwd wat er van het project terecht komt. Het is nog te vroeg om het bij voorbaat tot een mislukking te verklaren. De internationale bitcoin doet het ook nog steeds, ondanks alle waarschuwingen en kritiek. Het is te hopen voor de Ecuadorianen die er eventueel mee gaan betalen dat het een succes wordt. En natuurlijk maakt geld niet gelukkig, maar het is wel fijn als het wat waard is.


Terug