Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Visum

Colombianen niet langer een visum nodig voor Europa

Auteur : Mark Weenink
Land : Colombia

Visum

Het gonsde al een tijd rond in de Colombiaanse media en op het internet: Colombianen kunnen – binnenkort - zonder visum naar Europa reizen. Dat lijkt weinig spectaculair voor Europeanen, die bij wijze van spreken direct naar het vliegveld kunnen gaan en een ticket boeken naar vrijwel alle landen in de wereld. Met een Colombiaans paspoort kun je niet zo de grens over; vaak is een moeizame visumprocedure vooraf noodzakelijk.

Wat is er aan de hand? In juni sloot de Europese Unie een overeenkomst met Colombia en Peru, waardoor Colombianen en Peruanen zonder visum voor een periode van maximaal 90 dagen kunnen reizen in de Schengenlanden: alle West- en de meeste Midden-Europese landen, behalve Groot-Brittannië en Ierland. Dat biedt natuurlijk ongekende mogelijkheden en vooruitzichten.

Er zit ook – of uiteraard - een politieke dimensie aan. Binnen de Europese Unie heeft de Spaanse premier Mariano Rajoy gepleit voor het versoepelen van de eisen voor een visum. Zijn land herbergt een groot aantal latino’s, waaronder veel Colombianen. Voor de Colombiaanse president Juan Manuel Santos is het een ingeloste verkiezingsbelofte. In zijn campagne voor herverkiezing beloofde hij vrij reizen aan zijn volk.

Het duurt nog even voordat mensen ‘zomaar’ in het vliegtuig kunnen springen richting Europa. De overeenkomst is weliswaar getekend, maar er moet administratief nog een en ander afgehandeld worden, en dat kan nog maanden in beslag nemen. Eerst moet de overeenkomst in alle officiële talen van het Schengengebied vertaald worden, en vervolgens moet in ieder land afzonderlijk het parlement de overeenkomst bekrachtigen. Naar verwachting is dat proces rond het laatste kwartaal van 2015 afgerond.

Behalve dat verre reizen maken aanlokkelijk klinkt, speelt ook een psychologische factor een rol. Colombianen voelen zich – terecht – gestigmatiseerd als ze reizen. Met hun paspoort zijn ze op voorhand verdacht op internationale luchthavens, met het ‘stempel’ van drugssmokkelaar op hun voorhoofd. Deze last dateert uit de periode dat drugsbaron Pablo Escobar het land in zijn greep hield met nietsontziende terreur en de westerse wereld overspoelde met drugs. In 1989 werd in zijn opdracht presidentskandidaat Luis Carlos Galán vermoord, die de strijd wilde aanbinden met de drugsmaffia en ervoor wilde zorgen dat Colombianen zich niet langer hoefden te schamen voor hun paspoort.

De vraag is of Colombianen, als de overeenkomst eenmaal van kracht is, massaal zullen afreizen naar het Europese continent. Het antwoord daarop hebben de Colombianen al verpakt in een mop: “Met president Uribe konden we naar onze finca, boerderijtje buiten de stad, reizen. Met Santos kunnen we naar Europa reizen. Nu moeten we alleen nog maar het geld bijeen zien te krijgen om de finca te kunnen kopen en de reis te kunnen maken.”


Terug