Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Voedsel in Latijns Amerika: veelzijdig en tegenstrijdig

Auteur : Simone Kalkman

Voedsel in Latijns Amerika: veelzijdig en tegenstrijdig

In de Braziliaanse film Estômago (2007) kookt de sjofele hoofdpersoon Raimundo Nonato zijn weg naar de top. Verschillende verhaallijnen tonen fases uit het leven van Nonato: als topkok in een Italiaans restaurant, in een overvolle gevangeniscel en in een vies wegrestaurant waar zijn kroketten een sensatie worden. De film toont verschillende gezichten van voedsel en koken: als iets om van te genieten, mee te verleiden, maar ook als machtsmiddel.

De komende maand kijkt ook La Chispa naar de veelzijdigheid van voedsel. In artikelen, recensies, columns en natuurlijk recepten tonen we verschillende kanten van de productie, de handel en het consumeren van voedsel in Latijns Amerika. Van quinoa tot Coca-Cola, van archeologie tot kookscholen in Bolivia.

Laten we beginnen met goed nieuws: Honger in Latijns Amerika daalde de afgelopen jaren sterk. In 1991 kampte nog zo’n 15 procent van het continent met ondervoeding, in 2015 nog maar 7 procent. Helaas heeft de toegenomen welvaart ook een keerzijde: overgewicht is vrijwel overal in Latijns Amerika een steeds groter probleem. In deze special belichten we hoe dat komt en wat overheden eraan proberen te doen.

Verder kijken we naar de productie van voedsel, bijvoorbeeld van de inmiddels wereldwijd als ‘superfood’ aangeprezen quinoa, maar ook van een veel ouder exportproduct uit Latijns Amerika: de aardappel. Ook besteden we aandacht aan voedselproductie en het bedrijfsleven, waarbij de omstreden multinational Monsanto uiteraard niet ontbreekt.

Naast achtergronden en actualiteiten uit het continent zelf belichten we ook waar je in Nederland lekker Latijns-Amerikaans kunt eten, van Braziliaanse koffie tot Surinaamse afhaalmaaltijden. Ook gaan we zelf aan de slag met verschillende recepten, dus houd de pagina ‘tips’ in de gaten voor de lekkerste ceviche, guacamole en pé de moleque. Buen provecho!

Kijk hier voor een overzicht van alle artikelen, recensies en recepten in deze special. 


Terug